Δολερός @Doleross

SHARE

Ένα κείμενο για τους φίλους του Δολερού

Τον Δολερό τον γνωρίσαμε από κοντά το 2010, τότε ήρθε στο radiobubble που στεγάζονταν στο ομώνυμο cafe  bar στη Νεάπολη. Τις ιστορίες για όταν ήταν μικρός και εγκατέλειψε το σπίτι του για να γυρίσει τον κόσμο, τις μάθαμε αργότερα από τον ίδιο. Άρα δε μάθαμε και πολλά γιατί ήταν πάντα πολύ συγκρατημένος, ιδιαίτερα όταν μίλαγε για τον εαυτό του. Ό,τι προλάβαμε να κρατήσουμε σε τίτλους, μιας και πάντα αυτά που τον αφορούσαν άμεσα, τα δικά του, τα άφηνε για μια άλλη φορά που θα τα λέγαμε με ησυχία.

Είχε τη στόφα του πολύ σοβαρού δημοσιογράφου, του έγκυρου εξ ορισμού. Αν δεν ήταν αυτός, η έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών όπως τη γνωρίσαμε σε αυτή τη χώρα από το 2010 ως το 2015 θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι πολύ λιγότερο, κάτι πιο μίζερο και πιο αποκαρδιωτικό. Χωρίς το Σπύρο επίσης δε θα υπήρχε το hackademy, ούτε το radiobubble news, ούτε το hashtag #rbnews, ούτε το ελληνικό twitter θα είχε ζήσει την εποχή του μεγάλου του ενδιαφέροντος.

Ο Δολερός υπήρξε πάντοτε εκεί με τα τηλεφωνήματά του για να σου βάλει χέρι γιατί είχες γράψει κάτι χωρίς να το διασταυρώσεις. Όσο μπορούσε δηλαδή ο Σπύρος με την έμφυτη ευγένειά του να σου βάλει χέρι. Το “εγώ, πως να στο πω, διαφωνώ”, ήταν το πιο επιθετικό που είχα ακούσει από το στόμα του. Ήταν εκεί τα μεσημέρια του Σαββάτου με τις θορυβώδεις πολιτικές συζητήσεις, τα γέλια και τις ρακές, ήταν εκεί όταν φτιάχναμε τον κώδικα δεοντολογίας του rbnews, κι όταν τον εφαρμόζαμε. Ήταν εκεί όταν ανακαινίζαμε το studio του radiobubble φροντίζοντας να έρθει η καινούργια κονσόλαη ίδια κονσόλα με την οποία εκπέμπει ακόμη το ραδιόφωνο. Ήταν μέσα σε όλες τις αγωνίες και τα σκαμπανεβάσματά μας. Ήταν τα Χριστούγεννα ο άνθρωπος που μας έφερε δώρα κι αυτός που τηλεφώνησε στο νοσοκομείο να ρωτήσει αν μπορεί σε κάτι να βοηθήσει.

Οι εκπομπές του ήταν υπόδειγμα καλού ραδιοφώνου. Ήταν πραγματικά πολύ καλός δημοσιογράφος, αλλά αυτό πάλι από μόνο του δε λέει και πολλά. Ήταν και καλός καθηγητής, αλλά και ο άνθρωπος που έκανε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του hackademy να πατήσει σε στιβαρή βάση λόγω της τριβής του με την δημοσιογραφία που ήταν διαφορετική από τη δική μας. Τον ενδιέφερε άλλωστε πολύ αυτό το γνωστικό αντικείμενο γιατί ήταν κι ο ίδιος μέρος της αλλαγής που συνέβαινε τότε στα μέσα επικοινωνίας, της προσπάθειας οι πολίτες να κάνουν σοβαρή δημοσιογραφία κι οι δημοσιογράφοι να είναι πραγματικοί δημοσιογράφοι. Κι ήταν πραγματικά παθιασμένος με αυτό. Και αποτελεσματικός.

Στις αποφάσεις του ήταν πάντα σταθερός και η στάση του, στα πολλά που συνέβησαν εκείνη την εποχή, ήταν πάντα στάση συντρόφου.

Ήταν άνθρωπος ζεστός, ευγενικός και με αίσθηση του χιούμορ, το να είσαι παρέα του σου έφτιαχνε τη μέρα.

Τα γράφω αυτά και ξέρω ότι είναι περιγραφικά και δε λένε πολλά, τα γράφω όμως και γιατί ήταν πάντοτε ελαφρά μυστηριώδης. Ελάχιστοι γνώριζαν που δουλεύει και λιγότεροι το επίθετό του. Και είμαι σίγουρος ότι άλλοι φίλοι του, από άλλες εποχές της ζωής του, άλλους χώρους επαγγελματικούς ή κοινωνικούς, θα συμπληρώσουν κάπως το δικό τους παζλ.

Ποτέ κανείς δε μαθαίνει ολόκληρη την ιστορία ενός ανθρώπου. Είμαι όμως σίγουρος ότι τον αγαπήσανε κι αλλού όπως τον αγαπήσαμε εμείς, οπότε έπρεπε να τα ξέρουν κι οι άλλοι φίλοι του, οι συνάδελφοί του, οι δικοί του άνθρωποι, όλα αυτά που υπήρξε για εμάς ο Δολερός, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Εμάς που γίναμε φίλοι του στο radiobubble, μας έπεσε μια πενταετία μαζί του, κι ούτε καν. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας συνέβη αυτό.

Γι αυτό και είμαστε τώρα τόσο βαθιά στεναχωρημένοι.

ΑΚ

Ο λογαριασμός Doleross στο Twitter

 

To βιογραφικό του Σπύρου στο radiobubble news

.

Eκπομπές



To βιογραφικό του Σπύρου στο Hackademy

Από τα μαθήματα στο Hackademy

Από τα μαθήματα του Σπύρου στο Hackademy / Mάρτιος 2014

Μια εκπομπή ακόμη

Η εκπομπή παρουσίασης του Β’ Κύκλου Σπουδών του Hackademy με τους @doleross @galaxyarchis και @O_Kanalarhis που σχεδίασαν τους εκπαιδευτικούς του άξονες. / 10/2/2014 στο studio του radiobubble.

Και μια αφίσα από τα μαθήματα

Ένα από τα σεμινάρια των οποίων το πρόγραμμα σχεδίασε και στα οποία δίδαξε ο Δολερός

 

Ένα κείμενο του Mao_Tse_Tung για τον Doleross / Δεκέμβριος του 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Doleross

Με τα έγκυρα και ψύχραιμα tweets του ενημέρωσε με άψογο δημοσιογραφικό κριτήριο τους 6.500 followers του. 

Αν συχνάζεις στο timeline του twitter, αποκλείεται να σου έχει ξεφύγει ο doleross. Αν μη τι άλλο, θα τον είχες δει σε retweets ανθρώπων που ακολουθείς. Μέχρι που κάποια στιγμή, πολύ πιθανόν να τον ακολούθησες κι εσύ, γιατί ίσως ένιωσες ότι σε όσα γράφει ο doleross βρίσκεις όλα όσα σου λείπουν από την καλή, αμερόληπτη κι έγκυρη δημοσιογραφία.

Με ένα στυλ που θυμίζει το παλιό, καλό ρεπορτάζ, αλλά σ’ ένα μέσο που έρχεται από το αύριο για ν’ ανατρέψει όλα όσα ήξερες για τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, ο doleross ανέδειξε ένα ύφος κι ένα ήθος για τη νέα δημοσιογραφία. Με απλό λόγο, περιεκτικό, έγκυρο, με όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι, χωρίς μελοδράματα και υπερβολές, χωρίς μαρκετίστικα κολπάκια και με σεβασμό στο μέσο και τη δεοντολογία, έγινε η φωνή που λειτουργεί πλέον ως αντικαταθλιπτικό απέναντι στην υστερική και στρεβλωμένη ενημέρωση με την οποία μεγάλωσες κι έμαθες να ζεις.

Κι ακόμα περισσότερο, σε στιγμές έντασης και σύγκρουσης, όπως στα γεγονότα του Συντάγματος και τις πορείες της φετινής δύσκολης χρονιάς, ο doleross λειτούργησε σαν καταπραϋντικό της ψυχικής και κοινωνικής μας απόγνωσης, διατηρώντας το χιούμορ του και την αμεσότητά του σε σχέση με την υπόλοιπη κοινότητα του twitter, δίνοντας σωστές και διασταυρωμένες πληροφορίες, διορθώνοντας προσεκτικά υπερβολές και ανυπόστατες ειδήσεις που πυροδοτούσαν την κατάσταση εκατέρωθεν. Για την ακρίβεια, επαναπροσδιόρισε το εκατέρωθεν, δείχνοντας πόσο κοντά στην αλήθεια μπορούμε να βρεθούμε αν είμαστε προσεκτικοί, ψύχραιμοι και κάνουμε πραγματικά τον κόπο να την κοιτάξουμε στα μάτια.

Η προσφορά και η καινοτομία της δημοσιογραφίας του είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμαστε. Έχουμε πια ένα σημείο αναφοράς που μας καθιστά ποιοτικότερους ως αναγνώστες, πιο απαιτητικούς, λιγότερο έτοιμους να καταναλώσουμε μια είδηση ή μια πληροφορία χωρίς να την ελέγξουμε, αδιάφορους μπροστά στα μελοδραματικά τρικ του ειδησεογραφικού marketing, τελικά πιο συνειδητοποιημένους. Αξίες που, μαζί με άλλες, πολλές και ξεχασμένες, αποτελούν τις βάσεις για την αλλαγή και την ανάταση που όλοι χρειαζόμαστε. Ο mao_tse_tung είναι account στο twitter, στο facebook και σε άλλα ίντερνετ που ζητάνε registration. Πιστεύει βαθιά σε μια παλιά κινέζικη παροιμία που λέει: «Funk is its own reward».

Δημοσιεύτηκε στη Lifo

 

Expand
Play Cover Track Title
Track Authors